Najbolji saveti za negu bebe – moja top lista

Već smo pisali o najglupljim savetima koje trudnice i mame malih beba dobijaju. A sada, najbolji saveti koje sam dobila (i neke koje bih volela da čujem pre nego što sam saznala na teži način):

1. Neprikosnoveni broj jedan: NE UZNEMIRAVAJ BEBU.

Ovo važi i za stariju decu, a vala i za odrasle. Nema potrebe da je beskrajno zabavljamo. Ne ometajte je u posmatranju kreveca, zida, zavese, rukice. Ne prekidajte joj tok misli (da, i ona ga ima). Nema potrebe za Jutjubom, večitim brbljanjem, stalnim nosanjem dok obavljamo kućne poslove. Ne presvlačite je ako ona to ne traži. Na ovaj način, ona uči toliko toga. Pre svega, mirnija je i spokojnija. Bebina čula su mnogo osetljivija od naših, ona upija i uči munjevitom brzinom i brzo se umara, pa na ovaj način izbegavamo prekomernu stimulaciju kojoj su bebe jako skloni. Potstičemo je da samu sebe okupira svojim mislima i svojom igrom, odnosno samostalnosti. Potpomažemo njenu koncentraciju. Pokazujemo joj da poštujemo njen prostor, vreme, telo, i uopšte da je poštujemo kao ličnost, a kasnije to postaje uzajamno i doprinosi dobrom odnosu između roditelja i deteta.
Naravno, ovo nikako ne znači zanemarivati je, ostavljati je samu i ne odazivati se na njene pozive (brbljanje, plač). Više puta na dan, kadgod joj je to potrebno, potpuno joj se posvetite. Prvih meseci, priuštite njoj i sebi mnogo kontakta kožom na kožu. Hranjenje, presvlačenje, kupanje i sve radnje vezane za njenu negu, obavljajte polako, sa zadovoljstvom i s potpunom posvećenosti. Ne skidajte je sa sike da biste promenili stranu ili da biste se bolje namestili, jer možda neće hteti da nastavi podoj. Nikada ne prekidajte kontakt pogledom, uvek pustite da prvo ona skrene pogled. Ona će vam sama staviti do znanja kada je ponovo spremna da se sama igra, time što će skrenuti pogled od vas, okrenuti se, otpuzati. Tada, poštujte i taj njen zahtev i ostavite je na miru. Pratite njenu mikromimiku. Možete i pročitati knjigu o tome. Nakon izvesnog vremena, moći ćete da razumete šta vam govori pogledom i brbljanjem, na primer: “Vidim macu. Kako zanimljivo mjauče! Ovo je batina lopta. Došao je tata! Zdravo, tata! Spala mi je čarapica. Neudobno mi je.” Umesto da joj zauzvrat brljate, govorite joj, normalnim glasom, ali nešto jasnije i sporije: “Vidiš macu. Da, ona mjauče! Šta si našla? Loptu! Da, tamo je tvoj bata. Došao je i tata! Šta nije u redu? Mokra je pelena? Hoćeš da te presvučem? Hajde, sada ću te odneti na presvlačenje.” Ovaj način komunikacije će je ohrabriti da sa vama razgovara, da pre počne da govori, razvija njenu inteligenciju, a i vase razumevanje neverbalnog govora beba, a i odraslih.

 1. Stavljaj bebu na pod

Već sa tri meseca spuštajte bebu leđima na pod, sa jednostavnom igračkom (vezanom maramom, loptom, plastičnom čašom…) pored nje. I ne uznemiravajte je. Iznenadićete se koliko će se lepo zabavljati, brže napredovati, učiti se koncentraciji i samostalnoj igri… A vi možete slobodno da skuvate sebi kafu.

3. Ne očekujte da dan protekne po planu

Ovime ćete uštedeti sebi mnogo živaca. Ne možete sve da iskontrolišete. Prepustite se. Nekada će se beba probuditi ranije, nekada kasnije. Nekada ste isplanirali da izađete, ali dete nikako to ne želi. Neočekivane situacije se sa malom decom često dešavaju. Nasmešite se i uživajte u trenutku.

 1. Pišite

Zaboravljate da uključite bojler, da popijete vodu, da date bebi vitamin? Pišite sebi podsetnike i lepite ih na vidljivim mestima – frižideru, vratima, ormaru, ili navijte alarm. I odjednom ste bolji roditelj.

 1. Budite spremni na nered

Garderoba po stolicama, igračke po podu, prašina po televizoru… mislili se da se to vama ne može dogoditi? Pa šta se to desilo?! Desio se život.  Kada stignete da obavite poslove po kući – stigli ste. Kada ne stignete – značiće vam visok prag tolerancije na isti.

 1. Nestimulativni bebin krevetac

Soba i krevet gde beba spava treba da budu mirni, jednostavni, zamračeni i hladniji. Dok beba pokušava da spava, igračke, muzičke vrteške, pa čak i šare na posteljini, mogu je previse stimulisati i sprečiti je da zaspi.

 1. Zamračite sobu

Ako vam tamna zavesa (ili ćebe!) kojom zamračujete sobu dopite tik do ispod prozora, utaknite u konopac koji ste provukli ispod prozora i pričvrstili ga ekserima ili ubadalicama u donjim ćoškovima prozora.

 1. Zaštitite dušeke

Da, pelene propu[taju. Bebe vole da piške dok ih presvlačite na krevetu. Vodonepropusna podloga za dušek ne sme da bude štepovana, jer će kroz šav prolaziti tečnost. U tu srhu možete koristiti ćebe od polara ili vune, ili podloge za presvlačenje.

 1. Pregledajte bebinu kožu

Kada beba bolno plače, nekada nisu u putanju grčevi. Bebe su bucmaste i njihovi prevoji  na koži su duboki, a koža im je osetljiva, pa im se od trenja lako nadraži i iziritira. Pregledajte im prevoje na grlu, ispod ruku i iza kolena i po potrebi ih zamastite.

 1. Zavežite pertle na švedskim pelenama pre pranja

Ili će se sav veš zamrsiti, neće se dobro oprati i utrošićete svoje vreme nasušno na razmšavanje

 1. Otsecite nokte

„Šta?! Ma šta zna ova pedijatrijska sestra, stvarno preteruju ovi zdravstveni radnici, neće meni niko pričati šta ja mogu i treba da radim sa svojim noktima!“ Tako sam mislila, ali kada sam par puta nehotice ogrebala bebu, otsekla sam ih i bilo mi je krivo što odmah nisam poslušala ovaj savet.

 1. Kada osetite da gubite strpljenje, nasmešite se
  To će vam pomoći da opustite telo, a time i misli. Shvatićete da situacija uopšte nije tako dramatična!
 1. Poštujte uzrast kome su namenjene igračke

Želite da vaše dete ima sve, da što pre nauči da pravi zamkove, slaže slagalice, čita, piše… uzdržite se od preterane kupovine igračaka. Ne kupujte detetu od dve godine igračku koja je namenjena trogodišnjacima – vrlo je verovatno da je neće shvatiti, da će mu brzo dosaditi i da je neće ni pogledati kada dođe u odgovarajući uzrast. Osim toga, prezahtevni zadaci mogu biti štetni po dečji razvoj (minut 21) Uštedela bih sebi i mužu večeru u pristojnom restoranu da sam poštovala ovaj savet kada sam ga pročitala (ne sećam se gde).

 1. Birajte savete

Ako vam je nešto posavetovao autoritet kome verujete (doktor, pedagog, vaša iskusna prijateljica) ne znači da će vama odgovarati. Isto tako, ako ste dobili nezatraženi savet od nekih bezveznjakovića, ne znači da je loš! Porazmislite o svemu, pa ako vam ne odgovara – ne opterećujte se, nastavite mirno svojim putem. Setićete se već šta vam je ona baba pričala, ako vam ikada zatreba!

 1. Razlikujte negodovanje od plača

Negde od petog meseca bebe počinju da razvijaju različite vrste plača. Uz malo prakse, moći ćete da razlikujete kada ste hitno potrebni bebi, a kada imate nekoliko minuta. U redu je da bebu ostavite samu, u bezbednom prostoru, na nekoliko minuta, da biste se pobrinuli o sebi i svojim potrebama. Primetićete da će se beba, ako njen plač označava negodovanje, umiriti za minut.

 1. Naučite da dojite ležeći i sedeći

Dojite ležeći da biste se i vi odmorili kada vam je to potrebno. Dojite sedeći pored bebinog kreveca kako biste lako prebacili bebu u krevetac ako zaspi dok siki. Time ćete razviti naviku da beba spava u krevecu, što kasnije vodi do samostalnog uspavljivanja i kvalitetnijeg sna.

 1. Snimajte i slikajte

Dani jesu dugi, ali godine su kratke. Deca brzo rastu – čudićete se kako ovaj momak ili devojka nekada vam je stajao na dlan.

 1. Spavaj kada beba spava

Ovaj razlog jeste i jedan od najbezveznijih, ali i jedan od najboljih. Kada beba zaspi, nemojte čistiti, slagati veš, jesti… sve to možete dok je ona budna. Lezite i spavajte ako vam se spava. Bebe ujutru spavaju opet oko devet sati, pa ako preskočite jutarnju kafu, moći ćete i vi da se još malo odmorite.

 1. Odabir bebine garderobe
 • Bebe nose broj pidžamica (zekica) za broj manji od bodića i dva broja manji od broja pantalonica. Ako kupite pidžamu broj 62, bodići neka budu 68, a pantalonice 74. Ne znam zašto je to tako, ali tako je.
 • Kupujte komotnu, uniseks garderobicu, koja se pere na 95 stepeni i ne pušta boju. Dobra, isprobana garderoba će vam trajati i za drugu bebu J
 • Pazite na položaj drikera i šavova- da ne budu na nezgodnim mestima, na primer na kolenima ili laktovima. Pazite i na širinu i jačinu lastiša, da ne steže previše ili da ne znoji bebu. Rajsferšlus ume da se savija i da pravi „džombu“, ali i da ogrebe nežnu bebinu kožu
 • Deblje, elastičnije čarapice će manje spadati sa bebinih stopalca.
 1. Za kraj… opustite se. U ovom trenutku, ne morate biti ni savršena domaćica, ni savršena supruga. Brinite se o svojoj bebi i, podjednako važno – o sebi. Vaš zajednički život je tek pred vama, biće vremena za sve. Svaki dan je sve lakše, a verujem da Bog daje onoliko snage koliko je potrebno, odnosno onoliko zahtevne izazove koliko imamo snage!
Advertisements

2 thoughts on “Najbolji saveti za negu bebe – moja top lista

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s