Ponižavanje deteta i zaštita privatnosti

Ponižavanje je sredstvo za manipulaciju. Manipuliše se slabijim osobama sa kojima nedostaje pozitivna emotivna veza, jer voleti između ostalog znači i biti jednak – jednako mali, jednako ranjiv. Deca su osetljiva i veoma se lako postiđuju. Roditeljska primedba u delikatnoj situaciji samo pogoršava teško osećanje: „Ružan si kad plačeš“, „muški ne plaču“, “pa, što nisi rekao da ti se piški?” „devojčica, a tako musava i čupava, pa još i viče“ „jao, što su ti „dobre“ šiške“, „jedeš kao vrabac“, „prase“, „žabo“, „šmizlo“ – u pokušaju da se dete smiri, da se bude duhovit ili da se izrazi nežnost. Ponižavanje ostavlja kod deteta osećanje neadekvatnosti. Kada se dete ismeva zbog nečega što oseća, ili što je deo njegove ličnosti, ono se oseća neprihvaćenim. U želji da se dopadne roditeljima i drugim autoritetnim figurama, potiskuje nepoželjnu karakteristiku ili uvredu, što utiče na njegovo samoprihvatanje, samopouzdanje i ponašanje.

Kada je dete postiđeno, ono prestaje da komunicira, ne želi da razgovara s nekim ko ga ismeva, kritikuje i ne razume. Dete se može osetiti ismejanim i poniženim čak i kada odrasla osoba ima najbolju nameru. Zamislite da ste se preselili u stranu zemlju čiji jezik tek učite – prirodno i u komunikaciji, baš kao dete – i svaki put kada kažete nešto nepravilno, prijatelji i poznanici se smeju i komentarišu kako je to „slatko“. Veoma frustrirajuće!

20160919_130312

Jednom, na konsultacijama kod jednog popularnog asistenta, izvlačeći svesku iz tašne ispao mi je i uložak koji se nekako otvorio i zalepio za svesku, pred nosem asistenta. Bilo mi je veoma neprijatno. Kako bih se tek osećala da je asistent komentarisao: „Koleginice, pa vi imate menstruaciju?! Pazite da ne isprljate tu stolicu, podmetnite ovu krpu… taako… bravo! Bravo! Vi ste inače mnogo dobra devojka, samo kad hoćete! I ubuduće nemojte da nosite uloške u istoj pregradi s knjigama, jeste li videli šta može da se desi?! Šta je Vama danas?! Razmišljate malo, ne mogu više da se brinem o svemu dok je Vas baš briga! Ako Vam se ovo ponovi to neću tolerisati, je l’ jasno?!“

Mnoge stvari koje se govore detetu nisu potrebne, često zbog lošeg tajminga, ili zato što je u problematičnom trenutku vodeća motivacija kod roditelja da izrazi svoju frustraciju, pre nego da vaspita dete. Često je korisnije ostati tih, prisutan i neverbalno izraziti prihvatanje i razumevanje.

Čuvanje detetovih tajni i privatnost je važan način da mu se pokaže poštovanje i zaštita. O detetovim “manama”, zanimljivim “slatkim” i neprijatnim događajima, ne treba da se govori van porodice. Roditelji iz skromnosti nekada javno hvale tuđu decu, a žale se na svoju; za decu to je uvreda. Pred drugima svoje dete se ne kritikuje i ne izdaju mu se naređenja.

 

Advertisements

5 thoughts on “Ponižavanje deteta i zaštita privatnosti

  1. Da, razmišljala sam o tom terminu.
   Isprva sam ga upotrebila, pa zamenila i evo nakon ovog komentara ga prihvatam. Razlog je što „postiđivati“ osećam kao povratan glagol, tj „postideti se nečega“, pre nego prelazni „postideti nekoga“. Osim toga, stid (postideti) je osećanje, a sramota (osramotiti) više radnja, stanje, i više osećam kao prelazni glagol, na pr. Osramotio si me što si piškio pred mojom drugaricom 😀
   Ipak, „osramotiti“ mi je bilo prejako, „postideti“ preslabo, a „posramljivati“ taman kako mi paše 😀

   Свиђа ми се

 1. Dobar i, nazalost, istinit tekst. Ta lupetanja „odraslih“ koja dete treba da shvati (!) kao salu, pa razne pretnje… lista je skoro beskrajna. A posledice trpimo, zapravo mnogo puta i ne znamo da smo zbog te neke „poduke“ iz detinjstva u velikim problemima sada… Da ne filozofiram – dobar je tekst, hvala na zapazanjima. Ako ikako mozes – postedi svoju decu toga (sa svoje strane).

  Свиђа ми се

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s