Dodirivanje dece bez pitanja

Mnogoj je deci neprijatno, kao i odraslima, da ih nepoznati dodiruju. Mojoj se deci nekoliko puta desilo da ih nepoznata osoba, recimo gospođa u prodavnici, miluje po kosi, ljubi, čak i udari po zadnjici. Kada deca padnu, neretko nepoznata osoba prilazi da dete podigne iako je roditelj bliže i nije tražio ni pristao na pomoć. Oba moja deteta su u takvim situacijama reagovala burno i odbrambeno: „Pusti meee, mogu saaam, mamaaa!“.

Na našem podneblju, a i na drugim prostorima je donedavno bila kulturološka norma da zajednica učestvuje u podizanju dece, pa dodirivanje dece i učestvovanje u njihovoj svakodnevici je bilo uobičajeno. Zajednica je dragocena u podizanju mladih, u prenošenju vrednosti i u podršci porodice kada je to neophodno. S druge strane, deca se rađaju sa snažnim instinktom da se vežu za jednu, eventualno dve ili tri osobe koje se o detetu brinu. Strah od nepoznatih osoba je instinktivan i, i danas nažalost, koristan. Koliko god mi voleli da deca razviju poverenje u svoje okruženje i u svet, mere opreza su ipak neophodne. Svaki put kada neko dodiruje dete bez dozvole i na način koji detetu nije prijatan, dete to mora da jasno i glasno stavi do znanja. Ako dete nema reakciju, roditelj mu može pomoći da se izrazi pitanjem: „Hoćeš li da se pozdraviš sa tetom? Ne? Da li ti prija kada te teta dira? Ne? Kaži to.“ Zatim, možemo nepoznatoj osobi ljubazno reći: „Molim Vas nemojte je dodirivati, smeta joj.“ To je zauzimanje za sebe ili asertivnost i potrebno je negovati je.

u rupi.png

Situacije kada dete negoduje što ga rođaka ili komšinica ljubi može biti neprijatna za roditelja, ali potrebno je da odolimo iskušenju da nateramo dete da prihvati dodir koji mu ne prija. Zaštita koja se pruža detetu u trenutku kada ga neko zadirkuje će u njemu, primerom i oponašanjem izgraditi mehanizam da se samo zaštiti i zauzme za sebe; i zauvek će mu grejati srce.

 

 

Advertisements

3 thoughts on “Dodirivanje dece bez pitanja

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s