Najteža odluka u životu

Ovaj tekst pišem u znak podrške roditeljima koji se osećaju usamljeno u svojim nedoumicama o zdravlju svog deteta. Razumem kako vam je.

Kao što sam rekla, nemam problem s autoritetom. Imam problem sa osobama koje očekuju da im bude odato priznanje i da se bespogovorno poslušaju zbog diplome ili položaja, koje umesto da konkretno odgovore na konkretna pitanja, mrko posmatraju, zastrašuju i pozivaju se na diplomu i „godine iskustva“.

To mi teško pada jer i te kako preispitujem i izazivam autoritete. Volim da mi se sve objasni i da mi se ništa ne radi bez odobrenja, pogotovo ako je u pitanju zdravlje, a tek zdravlje moje dece.

Imala sam više ličnih suočavanja sa pogrešnim dijagnozama, neprimerenim, opasnim i nepotrebnim terapijama, kao i sa, nažalost, lekarskim neznanjem, nebrigom, koristoljubivošću i arogancijom; čak su mi sami lekari govorili da je čovek „sam sebi najbolji lekar“; da „Najveći deo lekara je opasno po život svojih pacijenata“; da „ne znam šta da ti kažem, ni sama nisam pametna“.

Kad odvedem dete na kontrolu, prirodno mi je da pitam koji se testovi rade nad njim, koliko su bezbedni, koliko su precizni njihovi rezultati; kakve se procedure i terapije savetuju na osnovu tih rezultata, koliko su potrebne, efikasne i bezbedne.

Očekujem da lekari prihvate moju radoznalost – jer je to ista ona karakteristika koja je neophodna da se stekne znanje koje su oni sami stekli; i da razgovaraju na nivou i u skladu sa društvenim priznanjem koje im je dato. Suprotno tome, odgovarati na pitanja odbrambeno, kao da su ona napad a ne samo pitanja, ne govori pozitivno o ličnim i profesionalnim karakteristikama osobe.

Na primer, kada sam, tek porođena, govorila da bebi ne daju vakcinu protiv Hepatitisa B, pedijatrijska sestra koja ga je već vakcinisala i to bez odobrenja, pretila mi je zatvorom i socijalnom službom.

Posle nekoliko meseci, bila sam spremila sam spisak pitanja za svaku bolest i svaku vakcinu posebno:
– Kakve su posledice bolesti i u kojim procentima obolelih?
– Koliko je bolest rasprostranjena i gde?
– Ko je u riziku i koliko je konkretno moje dete u Beogradu – dojeno, čisto, zdravo i čuvano – u riziku (u brojevima)?

– Koliko je efikasna vakcina u trajanju i procentima?
– Koje su nuspojave (u težini i procentima)?

Naivno sam verovala da doktorka iz Doma zdravlja zna odgovore na ova pitanja i da će mi ljubazno i tačno odgovoriti. Umesto toga, dobila sam gotov stav izrečen s ponižavanjem da sam nesposobna da shvatim tematiku i da čitam žutu štampu – „Bolesti su strašne, mogu da obogalje i ubiju tvoje dete. Vakcine su dobre, njihove dobrobiti daleko prevazilaze njihove nuspojave. Ako ne vakcinišeš dete, tužićemo te sudu“. Začinjeno uz malo teorije zavere, jer me je svrstala u grupu ljudi koje u njih veruju: „Anti-vakcinalni lobi je stvoren od strane farmaceutske mafije kako bi porastao profit od prodaje citostatika“. „A zašto da se vakciniše dok je tako mali i još nema (-mo) nikakve kontakte?“ „Jer dolazi u dodir sa česticama iz vazduha.“

Its not consent

A samo sam došla po osnovne informacije. Zašto je to tako strašno?

Na internetu, što sam više čitala, manje mi je jasno. Iz sajta na sajt, sa linka na link, pa ukrug. Neki sajt koji se poziva na bitnu i pouzdanu studiju, kliknem na link, a link prazan ili neargumentovan.

Postoje dve struje – za i protiv. Nema sredine. Na skali od 1 do 5, ne postoji 3 i radije će se napadati i vređati tuđi stav, nego što će se civilizovano braniti svoj.

Na medicinskim sajtovima, čast izuzecima – tekstovi su isti kao što mi je govorila doktorka iz Doma zdravlja: „Bolesti su strašne, mogu da obogalje i ubiju, a lako se preveniraju vakcinom. Ako ne vakcinišeš dete treba da ti ga oduzmu.“

Neki anti-vakcinalni sajtovi pišu – ma samo mu ti daj da jede organski peršun, vodi ga da živite u planini i ne brigaj, a ako umre – šta ćeš takav je život.

Ostajem sa sobom i sa svojom logikom, a logika mi je ovakva:

  • Ideja o vakcinama je veoma plemenita; u praksi ima mana.
  • Vakcine imaju neki udeo u smanjenju i iskorenjivanju nekih bolesti.
  • Vakcine jesu efikasne (ali sigurno manje nego što to tvrde proizvođači, rezultati njihovih istraživanja i institucije čiji članovi kroz razne kanale primaju deo kolača.)
  • Farmaceutske kuće su moćne a cilj je zarada.
    Moja bliska rođaka je farmaceut i radi kao zastupnik (čitaj terenski promoter, putni prodavac) u jednoj farmaceutskoj firmi. Dobila je skroman auto i region u kome treba da obilazi apoteke i lekare i da promoviše – prodaje određene lekove. Na osnovu prodaje lekova koje zastupa obračunava joj se plata. Ima i bonus sistem – ako ispuni „targete“ koeficijent plate joj raste. Bila je primljena na određeno vreme i produžavali su joj ugovor na svaka tri meseca. Ako dva tromesečja zaredom ne ispuni normu – dobija otkaz. Iz meseca u mesec gleda kako njene koleginice ne uspevaju i odlaze. Vraćaju se s porodiljskog sa tromesečnim bebama i od jutra do mraka ubeđuju apotekarke i uvlače se lekarima da forsiraju i guraju baš njihov aspirin. Da li biste Vi, u toj poziciji, kupcu pričali o rizicima i kontraindikacijama? Ove farmaceutkinje – prodavačice same brzo shvataju šta treba da kažu: „Ovaj aspirin je novije generacije od konkurentskog, za kvalitet koji dobijate vredi svaku paru.“: „Nema šta da Vam pričam, doktore, Vi o leku znate bolje i od mene, da Vas više ne zadržavam… osim ako niste za kafu?“ I sve to na samom dnu piramide.
  • Ne (želim da) verujem da bi neko namerno širio bolesti da bi mogao da prodaje lek.
  • Bile vakcine ili ne razlog za nestanak bolesti – bolesti su nestale ili skoro nestale – i sumnjivo mi je zašto se i dalje udarnički koriste. Bilo bi logično da se veoma polako i postepeno smanjuje razmera i učestalost njihove primene.

Na kraju, popuštam pod pritiskom i pod pretnjama doktorke iz Doma zdravlja i njenih. Da nisu moji strahovi iracionalni? Da li je normalno što preispitujem lekarske preopruke i što pokušavam da dobijem sve potrebne informacije? Je l’ se ja to patološki inatim?!

Je l’ rizikujem život svog deteta?! Hoću li morati da pred sudom branim svoju odluku? Hoću li biti sposobna za to, intelektualno i psihički? Hoće li mi oduzeti dete?!

Ne mogu da izdržim strah da svaki put kada ima temperaturu plašim se – a da nije „ono“. Nešto od onoga protiv čega nije vakcinisan. Protiv čega ga ja nisam vakcinisala. Od čega sam mogla da ga zaštitim. Zašto ga do sada nisam vakcinisala?! Veliki je sad moj dečak, krenuće i u kolektiv, neće biti u izolovanom krugu najbližih.

A ako se razboli od vakcine? Kancer, autizam, alergije, astme, ekcemi… Kako da živim sa sobom ako sam znala šta može da se desi i opet sam to uradila?

Poklopim laptop i – odlučimo. Daćemo mu Infanrix Hexa. Sa skoro 3 godine, valjda će izdržati štogod predviđeno za novorođenče.

Vakcinisala sam dete jer više nisam mogla da svakodnevno iznova odlučujem da li da ga vakcinišemo. Odluka da se vakcinišeš doneseš jednom, kada se vakcinišeš gotovo je (na sreću ili nesreću); odluka da se ne vakiniše donosi se svaki dan iznova i iznova.

Pročitajte tekst o reakcijama na vakcinu ovde.

Podizanju dece pridajem veliki značaj. Od kada sam postala majka, mnogo čitam na tu temu i preispitujem sebe. Kao rezultat toga, nastala je elektronska knjiga Koren i krila – poštovanje u porodici, snažna deca, koju možete da pročitate na čitačkim platformama Kobo i, za čitaoce iz dijaspore, iTunes. Ako se pitate:

Da li su današnja deca razmažena?
Da li je vaše dete tvrdoglavo ili osetljivo?
Kako da ga naučimo da se brani i da nikog ne povređuje?
Šta je od onoga što su radile naše bake prevaziđeno, a šta je i danas poželjno?
Kako da uživamo u roditeljskoj svakodnevici?
Šta se u nama dešava kada dobijemo decu i kako da se nosimo sa emotivnim izazovima roditeljstva?

Ovo je pravo štivo za vas. Knjiga je jedinstvena po tome što je napisana iz roditeljske perspektive, iz ličnog, emotivnog ugla, a sve preporuke su utemeljene u nauci, sa navedenim referencama. Činjenice su isprobane i opisane jednostavno, da čitalac može da ih lako primeni i trajno zadrži.

Knjiga je optimistična, čita se lako i daje novu perspektivu na odnose u porodici.

Kupite elektronsku knjigu Koren i krila i time podržite da nastavim da pišem ovaj blog sa mnogim korisnim informacijama za roditelje.

Vaša,
Biljana Stanojčić

Advertisements

3 мишљења на „Najteža odluka u životu

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s