Zašto i kako čitati elektronske knjige

Koliko ste vremena proveli ove nedelje čitajući sa papira, a koliko čitajući sa ekrana? Danas ljudi čitaju više nego bilo kad u istoriji! Mnogi od nas (khm, khm) nekada čitaju po ceo dan na svom telefonu. Deli nas samo korak – otvaranje naloga i skidanje aplikacije distributera – da, osim statusa i članaka, počnemo da čitamo i knjige.

Od kada sam počela da čitam elektronske knjige – progledala sam! Zašto to nisam uradila ranije? Plašila sam se komplikacija i prevara i nisam razumela šta je uopšte Kindle, čija ikonica stoji pored opcije Paperback?! Izgledalo mi je preskupo i ekskluzivno za zapadno tržište. Nisam znala smem li uopšte da kliknem na to.

Međutim, kada sam započela proces, shvatila sam da je potpuno bezbedan i jednostavan. Tražila sam od banke internet (deviznu) platnu karticu jer je prethodno nisam imala i dobila sam je besplatno. Na nju sam prebacila dovoljno novca za knjigu i broj kartice sam dodala na svoj Amazon nalog.

Moje oduševljenje kada su mi milioni stranih izdanja postali dostupni na jedan klik!

Prva knjiga koju sam kupila je Yell Less, Love More. Bila mi je isporučena istog trenutka, a da pri tome nisam strepila od poštarina i carina. Mogla sam da je otvorim sa telefona, sa računara, sa tableta pa i sa muževog telefona.

Odjednom, moje se čitalačko vreme povećalo. Mogla sam da čitam u mraku dok deca spavaju, odnosno svugde gde sam nosila telefon. A to je baš svugde!

Elektronske knjige se lako nabavljaju preko interneta, a isporučuju se na Vaš nalog. Nalogu možete da pristupite sa bilo kog uređaja i da nastavite da čitate tamo gde ste stali (aplikacija to pamti 🙂 )

Aplikacija za elektronske knjige nudi vam mogućnost odabira osvetljenja i fonta. Takođe simulira listanje strana!

Elektronske knjige su ekološke. Ne troše papir ni fosilna goriva za distribuciju. Naročito ako čitate sa uređaja koji već posedujete, ili ako kupite polovni čitač (ja čitač nisam probala, korisnici kažu da je ugođaj poseban.)

Ako želite kasnije da pronađete neki citat iz knjige, ne morate da listate, jer postoji polje za pretraživanje termina.

Neke elektronske knjige imaju dodatak za slušanje, tako da kada ne možete da čitate, možete da nastavite da ih slušate. Na primer dok obavljate kućne poslove.

Elektronske knjige neguju pisanu reč, olakšavaju i promovišu čitanje. Takođe, ohrabruju potencijalne pisce da pišu i objavljuju.

Elektronske knjige prenose bogatstvo literature u eru tehnologije.

Nedavno sam otkrila platformu za elektronske knjige Kobo. Kobo nudi elektronske knjige (više od pet miliona izdanja!) na ubedljivo najveći broj jezika – više od 160, koje su dostupne i u Srbiji. Kobo u ponudi ima i knjiga na srpskom jeziku. Moja knjiga Koren i krila jedna je od njih i sada možete da je dobijete za samo 0,01 dolar!

Evo kako.

Koren i krila

Kobo trenutno ima akciju da novim korisnicima poklanja 5 dolara za kupovinu knjige. Ako do sada niste imali nalog na Kobo, otvorite ga. Biće potrebno da unesete svoje platne podatke – broj devizne platne kartice. Kobo će Vam ponuditi da skinete njihovu čitačku aplikaciju.

Pronađite knjigu Koren i krila. To možete uraditi klikom na ovaj link. Cena knjige je 5,01 dolar. Kliknite na opciju za kupovinu – Buy now ili Add to cart. Kobo će Vas tad obavestiti da ste dobili kredit od 5 dolara i da Vaš račun iznosi 0,01 dolar. Kliknite Confirm i – uspeli ste! Uživajte u čitanju.

Da li Vi čitate elektronske knjige? Da li možete sebe da zamislite da ušuškani uživate uz elektronsku knjigu?

Biljana Stanojčić

Advertisements

One thought on “Zašto i kako čitati elektronske knjige

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s