Učite od svoje dece, ali nemojte gubiti iz vida moć roditeljske uloge

Nastavljamo razgovor sa psihoterapeutkinjom Slađanom Živković, koja je posvetila karijeru radu sa ženama i majkama. Prvi deo razgovora možete da pročitate ovde.

Koliko su žene svesne barijera koje imaju u pogledu na svoju vrednost i na svoje telo? Koliko prepoznaju, i u kom trenutku, potrebu da rade na osvešćivanju, prihvatanju, svom ličnom razvoju?

Žene osete svoje barijere onda kada telo počne da ih sprečava da nastave sa životom kako su zacrtale: kada imaju problema zbog viška kilograma, hormonalnih promena, problema da ostanu u drugom stanju, neku od psihosomatskih bolesti. Jedna mama koja je čak iz drugog grada došla na radionicu, primetila je koliko joj je strano njeno telo, jer ga u toj veličini kilograma posle trudnoće ne poznaje i ne prihvata. Na času vajanja, izvajala je ženu sa sličnim telom kao što ima sama. Figura je grlila čitavo svoje telo i time pokazivala da ga voli. Žena je time postala još svesnija da ona sama svoje telo ne voli. Iako je time izvajala i svoj prvi korak ka promeni, ipak nije želela da zadrži figuru. To je u tom trentuku bila njena mera.

Kakve su mogućnosti za psihoterapiju kod nas – ko može da je sebi priušti i kakve mogućnosi ima osoba koja ne može sebi da priušti redovnu psihoterapiju kod privatnog psihoterapeuta?

Kao psihoterapeut, imala sam obavezu da prođem mnogo sati ličnog terapijskog rada i znam da postoje različiti načini da se omogući sebi rad sa psihoterapeutom. Psihoterapeuti su svesni situacije u zemlji u kojoj svi mi živimo i cene svojih usluga prilagođavaju cenama koje su dostupne mnogima. Ne sporim da je psihoterapijski rad ulaganje kako finansisko, psihološko i vremensko ali zaista postoji prilagođavanje mogućnostima klijenta. Mislim na razne popuste koji postoje za studente i penzionere, nezaposlene, na prilagođavanje broja i vremenskog toka seansi pa do kratkih fokusiranih ciklusa radionica ili grupa koje omogućavaju psihološku podršku.

Šta mislite, da li nešto nedostaje u danas najzastupljenijim psihoterapeutskim pravcima, na primer kognitivno-bihejvioralna terapija (CBT) i klasična psihoanaliza, kada se radi ženskoj psihologiji?

Po mom mišljenju, nedovoljno se govori o specifičnosti ženske uloge i ženskog tela. Ne bih pričala u ime svojih kolega, jer smo i u okviru istih orjentacija dosta različiti po svojim profesionalnim usavršavanjima. Ja se ne bavim ni psihoanalizom ni CBT-om mada bi moja konstrutkivistička psihoterapijska orjentacija za neke bila dosta slična CBT-u.

Nažalost kod nas nema mogućnosti da se edukujete iz feminističke psihoterapije. Može se desiti da neke od koncepata „uhvatite“ na Ženskim studijama, ali samo ako vas interesuje. Tu je fokus na rod kao društvenu kategoriju. Psihoterapija ovde počinje osvešćivanjem činjenice da način odgajanja devojčica koji ih od malih nogu sprema za određene pozicije i uloge, oblikuje „psihički problem“ na koji se klijentkinja žali.

Druga problematična stvar je što se implicitno ili eksplicitno u većini psihoterapijskih pravaca pretpostavlja da је duša nekako „smeštena“ u um, pri čemu se telo praktično ne uključuje u proces, osim opet kao koncept uma. Psihoterapijski pravci usmereni na telo su po tome različti.

join us for a (2)

Upravo da bi približila ljudima ovu vezu duše i tela osnovala sam pre nekoliko godina festival Telo kao životni kompas, koji je poslednjih par godina bio uspavan, da sačeka prohodavanje moje dece, ali sad se polako budi. On je upravo imao za cilj da se kroz iskustveni rad na radinicama po pristupačnim cenama, iskusi koncept i posledice ovog jedinstva duše tela.

Kod nas se takođe malo govori o transpersonalnoj psihologiji (čije su centralne perspektive, među ostalima, holizam i jedinstvo) osim u pežorativnom smislu. Ako se čovek ozbiljno bavi ovim pravcem čiji su pioniri Maslov i Jung, on ne zaobilazi duhovnost kao mesto u kome se dešava i psihoterapijski odnos. Do duhovnosti su različiti putevi, ali ja nemam sumnje da ih treba smisleno uključiti u psihoterapijsko delovanje. Ženska duhovnost po mom ličnom osećaju, iskustvu i znanju različita je od muške.  Treba se podsetiti da je većina svetskih religija obrazovana po muškom liku. Ženska duhovnost mora da uključuje telo a ne da ga „nadilazi“.

U psihoterapijsko delovanje treba uključiti duhovnost, a ženska duhovnost različita je od muške

Kada je reč o vaspitavanju, o čemu, po vašem mišljenju, roditelji treba da posebno vode računa? Koja bi bila vaša poruka čitaocima bloga?

Volite svoju decu kao sebe samoga

Volite svoju decu kao samoga sebe. Setite se da budete dovoljno skromni da učite od svoje dece ali da ne gubite iz vida moć roditeljske uloge, čak i onda kada vas preoptereti  odgovornost. Govorite sebi sledeće obodrenje:

Različite mogućnosti uvek postoje.

Čak i kada su vam učitelji, deca su deca a roditelji su roditelji. Budite odgovorni ali i blagi prema sebi, podsećajući se da su greške neminovne i potrebne jer vašu decu ne odgajaju bogovi nego ljudi. Greške su takođe prilika da budete zajedno i učite zajedno iz njih. Kad vam je stvarno svega previše pomolite se Bogu, Boginji, Univerzumu – da spusti malo od nas samih veće, ljubavi i mudrosti, na Zemlju, sve do nas i naše dece.

 

Budite odgovorni ali i blagi prema sebi, budite sa decom i zajedno učite od grešaka. (2)

2 мишљења на „Učite od svoje dece, ali nemojte gubiti iz vida moć roditeljske uloge

  1. Uzivam u vasim textovima I mudrostima jer iz njih zraci ljubav. Trenutno nedostaju mi vasa razmisljanja o pubertetlijama od 11 do 16 god. Najteza najzahtevnija faza odrastanja. Nadam se da uskoro objavite tekstove i za ovaj uzrast dece.

    Свиђа ми се

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s