Izlažite decu muzičkom iskustvu: Nana Majstorović, Muzikanti

Kad sam bila dete, nikako mi se nije dalo da naučim da sviram i pevam (u mom kraju ima mnogo sirovog muzičkog talenta!). Zavidela sam rođacima iz većih gradova koji su imali muzičke škole, nisam razumela da ne žele da vežbaju instrument. Da sam ja imala mogućnost, možda bi i meni dosadilo! Tako, malo ogorčena i sa željom koja tiho opstaje, sada sam na početku svog muziciranja. Ali, muzika je mnogo više od vežbanja instrumenta, poznati lek za dušu, igra, način povezivanja, ono gde pripadamo i podsticaj za sveukupni razvoj deteta.

Danas o tome razgovaramo s Nanom Majstorović, koja vodi program za malu decu Muzikanti.

Koja je uloga muzike u detinjstvu i u životu?

Kako za koga, naravno :). No ako pričamo o deci, možda najbolje izjava da dete koje peva je sretno dete, govori sve.

Uvek polazimo od svog slučaja, gde sam od samog početka roditeljstva praktikovala muzičke aktivnosti sa mojom devojčicom, a na to se naravno nadovezuju i godine profesionalnog usavršavanja iz oblasti muzikotrapije, ranog razvoja, psihologije…To ne znači da svi roditelji moraju da imaju to znanje, ali moja motivacija i inicijativa da promovišem muziku u ranom uzrastu je mali doprinos da i drugi roditelji muziciraju sa svojim klincima. I to je skroz dovoljno :).

Muzika može da ima veliku ulogu u životu kako malog tako i velikog bića, ukoliko želimo da je namenski koristimo kako bismo postigli određeni cilj.

8 (2) - Copy

Koji su benefiti od ranog izlaganja dece muzici?

S obzirom da vodim i prenatlane muzičke radionice namenjene trudnicama, mišljenja sam da muzika može da donese sjajan benefit od intrauterinog perioda, tako da ako mene pitate, treba početi još “iz stomaka”, a kasnije lagano prilagođavati aktivnosti kako beba raste, što mame mogu da nauče na Musical Baby Bonding kursu koji takođe vodim a koji je namenjen bebanima od 2 meseca do puzanja. Posle toga kada se propuže, prohoda, protrči, progovori, I kad se klinci nađu pred kompleksnijim radnjama, razvoj uradi svoje, dolazi se na Muzikante – muzički program namenjen roditeljima i deci od aktivnog puzanja do 3 godine. Od stomaka, preko ranog detinjstva, možete napraviti magiju sa muzikom i ulepšati svoje roditeljske dane, a ujedno i podržati muzički razvoj koji ide paralelno sa klasičnim dečijim razvojem.

Neke studije pokazuju da rano muzičko „obrazovanje“ doprinosi inteligenciji, o kakvoj inteligenciji i o kakvom obrazovanju je reč?

Istraživanja, konkretno o Mocartovom efektu, nisu se u strogom smislu održala. Ali rana muzička stimulacija deluje na celokupnu ličnost deteta: razvojnu, socijalnu, komunikativnu, emotivnu… u skladu sa tim muzika ima višeslojni efekat, a dete posmatram kao jednu kompleksnu celinu. Nekad i jedan muzički odgovor koji “isporovocirate” na času, ume da bude predivan i autentičan.

Rana muzicka stimulacija


Mnogi od nas su naučili engleski iz pesama, da li vaši polaznici takođe pevuše na engleskom?

Na muzikantima pevamo na našem jeziku jer sam mišljenja da se na taj način podržava govor i jezik, no, desi se da nekad imamo i dečicu koja žive ovde ali su im roditelji bilingvalni ili govore engleski jezik pa i oni koriste oba jezika. I u takvim situacijama pevamo na srpskom jer i sami roditelji to zahtevaju. Svakako kada bi se oformila “internacionalna” grupa prilagodili bismo program njima.

Kako izgledaju vaši časovi muzike?

Rock and roll 🙂 kako Muzikanti obično idu na mesečnom nivou, svaki mesec ispred sebe imam drugačiju strukturu grupe. Ja obično prilagođavam radionice grupi. One znaju biti uzrasno izmešane, ali svi izvuku ono što je korisno za njih. Naravno kada imate bebe od 11, 12 meseci, drugačije radite nego sa decom od tri godine. Ovde je važno pomenuti da deca na takvoj grupi razvojno različiti i ne očekujemo od svih isti odgovor, ali je sjajno kada roditeljima ukažete na te razlike i ohrabrite ih da podrže i postanu senzitivniji na muzičke odgovore koje klinci šalju. To je ujedno i cilj Muzikanata – podržati muzički odgovor, a ne muzičku veštinu koja već ulazi u domen muzičkog vaspitanja što možemo očekivati na starijim uzrastima.

18 (2).jpg

Radionice su koncipirane kroz 4 mini susreta koja su drugačije opremljeni, ali imaju strukturu. Pokrivamo pevanje, sviranje, plesanje, kretanje,…i podržavamo repeticiju, jer je ona sjajna, koliko god to starijima bilo malo dosadno 🙂. U toku ta 4 susreta roditelji su pokriveni pesmaricama, ali i mojom podrškom po završetku svakog časa tako da se uvek mogu podsetiti onoga što smo radili. Puno pesama, puno različitih, uglavnom perkusionih instrumenata, koje SVI sviramo, jer dete uči imitacijom. Konkretno na radionicama ja vodim aktivnosti, ali roditelji su bitni akteri i deluju na klince posmatrajući mene, a dečica posmatraju (imitiraju) roditelje. Što su roditelji motivisaniji i aktivniji to se reflektuje i na klince.

Poenta jeste da kroz 4 susreta prođemo puno toga, a da roditelji po završetku ponesu nove veštine, ideje koje će nastaviti raditi sa klincima i dalje. Odgovor na tvoje pitanje je da su časovi edukativno – zabavnog karaktera 🙂 

Posavetujte čitaoce bloga: šta roditelji mogu da rade sa bi podstakli interesovanje dece za muziku, a šta nije preporučljivo?

Izlažite ih muzičkom iskustvu, jer bez njega nema rezultata. Slušajte zajedno muziku, plešite zajedno, pevajte i naravno birajte dobar trenutak jer nismo uvek svi i raspoloženi za zvučnu stimulaciju. Ovde dolazimo do toga da na muzikantima pričamo i o tome da treba da poštujemo svaku individualnost te u skladu s tim pratimo reakcije i doziramo stimulaciju.

Čest slučaj koji srećem je dok beba plače, jakim sviranjem zvečke pokušavamo da joj skrenemo pažnju od aktuelne frustracije. To se zove distrakcija i nažalost sa takvom aktivnošću možete bebinu frustraciju samo “potisnuti” na neko vreme, ali ona će naći put da izađe. Bolje lagano probajte da pevate – naravno bez nadglasavanja.

Nisu sva deca ista, neka su stidljivija, neki manje. Ne insistirajte da dete pošto – poto uđe u grupu sa drugom decom, pustite ga da prati, da se samo opusti i inflitrira u istu. Verujte detetu.

Ne terajte dete

Kada pričamo o starijima – dvogodišnjaci, trogidišnjaci oni su daleko spretniji, brži, vole saradnju, imitaciju i jako vole gitaru :). Sa njima otvoreno komunicirajte, pratite ih i imitirajte ih. Naučićete puno toga.

Kako se priključiti Muzikantima?

Nova grupa Muzikanata kreće 11. Maja u 10 h i to je pretposlednja grupa u ovoj sezoni. U planu je još juni, a onda na letnji odmor. Pozivamo sve zainteresovane da nam se pridruže i prođu ovo lepo muzičko iskustvo. Možete nam pisati na fb stranici: https://www.facebook.com/Muzikantimuzickiprogram/ .

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s